multiblog.hu család tagja

Innivaló.hu

Az italok blogja

Létezik Angliában egy Becky Kean nevű sörgyáros. Ha akadna is olyan aki szeretne részeg partit szervezni a sörgyárában, akkor is valahol máshol kellene vásárolnia a söröket.

Ez azért van, mert Becky cége, a londoni székhelyű Nirvana sörfőzde csak alkoholmentes sört készít. Jelenleg hét különböző ízesítőtípust főz, sápadt aláktól a stoutig, és egy bizonyos zöld tea hozzáadásával.

10 évvel ezelőtt, a Nirvana-t sok ember meg nem értette, vagy akár nevetségesnek is vélte amiét alkoholmentes sört készített. Egyszóval nem volt kereslet iránta. Szerencsére mindez megváltozott az elmúlt években, mivel az óceáni sörfőzdék számának az Atlanti-óceán mindkét oldalán elért hatalmas növekedése egybeesett azzal, hogy több ember úgy döntött, hogy kevesebb alkoholt fogyaszt, vagy egyáltalán nem.

Ez az alkoholmentes vagy alacsony alkoholtartalmú sörök számának növekedését eredményezte, különösen az Egyesült Királyságban. És sok íze nagyon jó.

Az értékesítés minden bizonnyal virágzik. Egy jelentés szerint az Egyesült Királyságban az alacsony és alkoholmentes sörök értékesítése 28% -ra emelkedett a 2019 februárjában, az előző 12 hónaphoz képest.

Ezt az értékesítési növekedést Németországban replikálják, ahol a 15 értékesített sör közül egy becslések szerint alkoholmentes. 
Eközben Spanyolországban, amely a világ legnagyobb alkoholtartalmú sörfogyasztója – túlnyomórészt jéghideg lagerek formájában – az összes értékesítés 14% -át teszik ki.

Egy ilyen hatalmas és növekvő piac miatt nem meglepő, hogy a Nirvana-hoz hasonló kis kézműves sörfőzdék egyre inkább alacsony vagy alkoholmentes italokat választanak.

“Csak 2017-ben kezdtük el, és most évente közel félmillió palackot készítünk”, mondja Becky. “És most elkezdtünk exportálni Skandináviába és Svájcba. Értékesítésünk nagymértékben nőtt.

De mi is az alkoholmentes sör? Ez hülye kérdésnek tűnik, de az Egyesült Királyságban sajnos bonyolult. És külön figyelmet kell fordítani két különböző, de hasonló százalékra.

Az Európai Unió többségében és az USA-ban egy sört alkoholmentesnek lehet nevezni, ha kevesebb, mint 0,5% alkoholt tartalmaz. 
Míg az Egyesült Királyságban az országban főzött sör “csak alkoholmentes”, ha 0,05% -nál kevesebb alkoholt tartalmazhat.
Ha egy brit főzet 0,5%, akkor csak azt mondhatja, hogy „alkoholmentes”. Mivel ez nyilvánvalóan kihasználja az itatókat, a legtöbb brit sörfőzde úgy döntött, hogy inkább “alacsony alkoholt” mond.

Ha ez még nem volt elég bosszantó, a külföldről származó 0,5% -os sörök az Egyesült Királyságban történő értékesítéskor alkoholmentesek lehetnek – nem kell módosítaniuk a címkéket.

Azt hogy itthon hogyan viszonyulnak az emberek az alkoholmentes sörhöz, nem tudom. De mi most szavazást indítunk a témáról!

Szavazz! Szavazz! Szavazz!

Melyiket kedveled jobban?

Forrás: BBC

Kövessetek minket a facebookon is!Itt Bloggerbirodalom épül!
Csatlakozz te is!