multiblog.hu család tagja

Innivaló.hu

Az italok blogja

A Kopi Luwak, más néven a civet coffeea világ egyik legritkább és legdrágább kávéja. Meglepő, de az ázsiai különlegesség kilónkénti ára nem az íze miatt éri el a 600 amerikai dollárt, vagyis a százharmincezer forintot. A főként Japánban és Amerikában vásárolható kávé borsos árát egyedülálló előállítása viszi a csillagos égbe. Egy átlagos kávé korszerű feldolgozása mosással történik. Az eljárás során a szemeket osztályozzák, húsát eltavolítják, majd mossák és szárítják.

A Kopi Luwak esetében a feldolgozást a természet egyedi módon oldotta meg: a fákon élő, indonéziai cibetmacskaféle, a  közönséges pálmasodró megeszi a kávébabot, ami a beleken keresztül, ürülékként távozik. Ezek után a vállalkozóbb szellemű őshonosok óvatosan kikapirgálják a kávészemeket a cica székletéből… John Martinez, jamaicai kávéguru elmondása szerint a civet kitűnő, jellegzetes és titokzatos ízét a macska speciális olajat termelő mirigyeitől kaphatja. Persze rengeteg a hamisítvány. Ontarioban Massimo Marcone, a Guelpg Egyetem professzora felismeri az igazit. 2002-ben a Discovery Channel megbízásából a szigorúan titkos sumátrai esőerdőkbe utazott, hogy sajátkezűleg turkálja a kávét. Hazaérkezve a professzor meglepődve látta, hogy a Kopi Luwakkávébab kevesebb baktériumot tartalmaz, és a külső felületén mikrogödröcskék vannak, amit az állat gyomrában lévő savak marnak ki. A savak a kávén belül is jellegzetes nyomokat hagynak. Marcone szerint a piacon lévő civetkávék ötven százaléka hamis. A professzor által bevizsgált kávét az Animal Caffee vállalkozás árulja.

Forrás: eredekesvilag.hu

Csatlakozzatok hozzánk a facebookon is!


Itt Bloggerbirodalom épül!
Csatlakozz te is!